Strona Główna O nas Historia Stypendium Download Linki Szukaj Kontakt Lipiec 12 2020 06:23:19
Przekaż 1% podatku
podatek 1%
Historia
Jamy to niewielka wioska w Gminie Ostrów Lubelski odległa 50 km na północ od Lublina. Zaledwie 350 mieszkańców, głównie rolników, wiedzie tam bardzo spokojne życie z dala od zgiełku miasta. Nie zawsze jednak było tam tak spokojnie i beztrosko. Najstarsi mieszkańcy ciągle pamiętają i przekazują dalej opowieści o tragedii, która wydarzyła się w Jamach w 1944 roku.

7 marca 1944 roku do Jam przybyło 70-ciu żołnierzy – oddział niemieckich poddańców z armii Własowa. Wspólnie z sołtysem wyznaczono dla nich kwatery oraz wozy, aby następnego dnia była możliwość dostania się do Parczewa. W tym samym czasie w lesie za Babianką stał oddział AL., który zdecydował się na nich napaść. Akcja była niestety nieprzemyślana i części żołnierzy udało się uciec i powiadomić dowództwo.

Dnia 8 marca 1944 roku uciekinierzy wrócili, aby sprawdzić co też stało się z pozostałymi. Część z nich była ranna, część zabita. Wyznaczono furmanów, aby przewieźć jednych i drugich. Furmani pod eskortą kałmuków wyruszyli, aby już wkrótce spotkać się z oddziałem wojska niemieckiego idącego w stronę Jam. Okrążono całą wieś, aby nikomu nie udało się uciec. Zaczęła się bardzo krwawa walka. Niewinna ludność była zaganiana w większe gromady i rozstrzeliwana. Wszystkie zabudowania płonęły. Trwało to do późnych godzin popołudniowych. Furmani zostali rozstrzelani w sąsiedniej miejscowości. Kilkoro z nich jednak ocalało. Byli to Jan Jarmoń, który cudem uniknął strzału oraz kobiety, które stwierdziły, że nie są z Jam. W miejscu w którym przed laty zostali umęczeni Unici zebrano wszystkie szczątki. W orszaku żałobnym było więcej umarłych niż żywych.

Łącznie zginęło 152 osoby a w tym 42 dzieci z nauczycielką Adelą Sieradczuk .

Kaplica – Mauzoleum powstała po to, by pamięć o odwadze i niezwykłym poświęceniu tych ludzi nie zginęła. Kaplica została poświęcona 1 lipca 2001 roku i jest miejscem modlitw o zbawienie dla tych, którzy oddali swoje życie na rodzinnej ziemi.

Przed Kaplicą-Mauzoleum są trzy krzyże upamiętniające trzy wielkie wydarzenia: męczenie Unitów za wiarę w 1874r., pacyfikacje wsi Jamy w 1944r. i Millenium w 2000r.

W świetlicy w Jamach istnieje również Izba Pamięci Pacyfikacji Wsi Jamy.